Compressie kousen – om je benen te sparen

Kousen die echt goed voor je voeten en benen zorgen, geven enige druk op je enkels en voeten. Daarom worden ze compressiekousen genoemd. Ze staan ook wel bekend als compressie sokken. Compressie betekent zoveel als ‘strak verbinden’. Het verwijst naar een aangelegd compressieverband. Dat is strak rond een ledemaat gewikkeld en drukt door de spanning op het onder de huid liggende weefsel. Ook compressie kousen zetten druk op onderbeen en voet. Die wikkel je alleen niet om je enkel maar die trek je gewoon aan. En ze zijn ook niet voor eenmalig gebruik. Na een wasbeurtje kunnen ze opnieuw hun ‘drukkende’ werk doen.

Bloed moet blijven stromen

Die druk is natuurlijk ergens voor nodig. In dit geval om een wat hortende en trage bloedsomloop te stimuleren om in de versnelling te gaan. In die zin werken ze in de lijn van steunkousen. Ze kunnen zelfs vochtophoping in het onderbeen verminderen. Compressie kousen zijn vooral gewild bij iedereen die regelmatig sport. Maar ook bij mensen die veel staan of juist langdurig zitten, werken de compressiekousen naar behoren. Want door de hoge druk ter hoogte van de kuit krijg je minder pijnlijke of vermoeide benen. De druk maakt dat je spieren meer zuurstof krijgen. De kousen zorgen ook voor een verminderde vochtophoping in je onderbenen.

De bekende soorten compressie kousen

Er zijn compressiekousen voor sporters, voor langeafstands reizigers en voor dagelijks gebruik. De sporters hebben de werking van de compressiekousen al tot hun vreugde ondervonden. Er zijn dan ook heel wat soorten en dessins verkrijgbaar. Voor sport geschikte compressiekousen voorkomen blessures en zorgen ervoor dat er niet snel verzuring tijdens het sporten opkomt. Ook na het sporten leveren deze kousen nog nuttig werk. Ze zorgen ervoor dat de spieren sneller herstellen en dan ook nog met minder spierpijn. Voor de lange afstands reiziger zijn er ook speciale compressie kousen. Denk bij zo’n reiziger aan iemand die tien uur in de trein of in het vliegtuig moet zitten. Gedurende die tijd willen benen nog wel eens opzwellen of vermoeid raken. Met compressiekousen krijg je daar veel minder last van. De kousen blijven namelijk tijdens de lange reis steeds de bloedsomloop van onderbenen en voeten stimuleren. Tot slot zijn er ook nog kousen voor dagelijks gebruik. En vooral voor mensen die of heel veel staand werk verrichten of hele dagen zittend werk doen. Deze kousen versie helpt opgezwollen benen en de bijkomende pijn te voorkomen. De compressiekousen voor alledag helpen ook met de bestrijding van trombose en spataderen.

De juiste compressie kousen voor de juiste beweging

Ga niet meteen van de prijs uit bij compressie kousen. Het is lang niet altijd zo dat de duurste kousen ook meteen de beste zijn. Beter is het om te kijken naar de geschiktheid van een bepaald type kous voor jouw manier van bewegen. Ben je een doorsnee wandelaar? Dan zouden Active compressiekousen of de Compressie Enkelsok goede keuzes kunnen zijn. Voor veel sporten voldoen de Herzog Pro compressiekousen. Die ondersteunen namelijk het gehele onderbeen. En voor hardlopers zijn Stox Energy en CEP goede opties om te dragen.

Verschillende soorten compressie kousen klassen

Compressie kousen zijn vrijelijk te koop in de lichtere klassen 1 en 2. Heb je zwaardere drukklassen nodig, dan is vaak een verwijzing van je dokter nodig. Klassen 1 en 2 kun je gewoon online aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *