De voordelen van vlamvertragende/antistatische kleding

Werken in een omgeving met open vuur of gevoelige elektronica kan behoorlijk riskant zijn als je niet de juiste bescherming draagt. Vlamvertragende en antistatische werkbroeken zijn daarom van onschatbare waarde om jouw veiligheid te waarborgen op de werkplek. Enkele beroepen waarbij deze kleding erg belangrijk is, zijn lasser, offshore medewerkers en andere beroepen waarbij men in aanraking komt met vonken, hitte, statische elektriciteit of vlammen. Benieuwd geworden? Laten we eens kijken wat de voordelen zijn van deze kleding in risicovolle werkomgevingen.

Vlamvertragende kleding voor ultieme bescherming

Vlamvertragende kleding wordt gemaakt vanuit materialen die niet snel vlam vatten wanneer ze in aanraking komen met vonken of vuur. Op het moment dat je vlamvertragende kleding draagt, verminder je dus aanzienlijk het risico op letsel aan je lichaam. En dit is natuurlijk fijn als je met brandgevaarlijke materialen werkt. In principe zijn er verschillende soorten kleding die je kunt dragen. Denk aan werkbroeken, werkjassen of een complete overall gemaakt met materialen die van nature brandvertragend werken. Je kunt tevens kiezen voor een chemische behandeling met een brandwerende coating. Op deze manier voldoet de kleding aan de Europese norm EN 14116 en biedt gegarandeerde bescherming tegen hitte en vlammen.

Antistatische werkkleding voor elektro bescherming

Antistatische werkkleding voldoet aan de norm EN 1149 en voorkomt elektrostatische ontlading, waardoor vonken en zelfs explosies worden voorkomen. Deze kledingstukken zijn elektrisch geleidend, wat betekent dat ze statische elektriciteit afvoeren en tevens de opbouw van lading voorkomen. Je moet wel weten dat je pas volledig beschermd bent wanneer alle werkkleding die je draagt antistatisch is. Je moet dus antistatische werkjassen, werkbroeken, maar ook werkschoenen hebben. Voor werkschoenen heb je bijvoorbeeld een S-normering van S1P of hoger nodig. Antistatische kleding beschermt alleen tegen statische elektriciteit en biedt onvoldoende bescherming bij direct contact met netstroom. Kijk ook eens naar multinorm werkbroeken ,want deze bieden zowel bescherming tegen vlammen, elektrische vlammen en meer. Het is eigenlijk de perfecte combinatie van vlambescherming en antistatische werkkleding.

Bescherming in ATEX-zones

Een van de meest voorkomende plekken waar mensen antistatische kleding dragen, zijn de zogenoemde ATEX- zones (ATmosphères Explosives), waar explosiegevaar bestaat. Hierbij gaat het niet alleen om gosexplosies, maar ook stofexplosies. Wat zijn dit soort explosies, vraag je je misschien af? Het gaat bij om stofexplosie, zoals voor kan komen bij meel-, suiker- of cacao stof. Stofophopingen kunnen namelijk explosiegevaar veroorzaken. Dit soort explosies ontstaan wanneer zuurstof, brandstof en een bron van ontsteking samenkomen. We weten natuurlijk dat zuurstof altijd aanwezig is in de lucht, terwijl ontstekingsbronnen in verschillende vormen voor kunnen komen. Denk aan hete gassen, vlammen, chemische reactie of statische elektriciteit, Chemicaliën, stofophopingen of gas kunnen de brandstof voor deze explosies. 

Bedrijven die gevaar lopen

In Nederland zijn er een heleboel bedrijven (meer dan 40.000) waar er gevaar is voor ontploffingen door statische elektriciteit. Ook bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie hebben te maken met speciale zones voor veiligheid. Veel mensen weten niet dat ze speciale kleding moeten dragen om zichzelf te beschermen.  Het is natuurlijk lichtelijk overdreven en we hopen dat er geen explosies ontstaan, maar het belang van vlamvertragende en antistatische kleding is echt cruciaal. Bevind jij je regelmatig in dit soort omgevingen, of werk jij als lasser of in andere risicovolle beroepen? Draag dan de juiste kleding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *