Waarop letten bij motorkleding kopen?

Wanneer je kleding voor op de motor gaat kopen, dan is er een aantal zaken om rekening mee te houden. Dit artikel gaat in op hoe het gebruik van je motor van invloed is op de motorkleding die je koopt. Aan bod komen weersomstandigheden, comfort en veiligheid. Dit helpt je om je te ori├źnteren op motorkleding kopen en een antwoord te formuleren op de vraag: welke motorkleding voor mij?

Motorkleding voor elk type weer en seizoen

Zomer of winter, regen of zon; sommige motorrijders pakken de motor ongeacht het weer, terwijl andere niet rijden als het regent of koud is. Bij dagelijks verkeer met de motor kies je een ander pak dan bij recreatief of circuit gebruik. Je gebruik is van invloed op het type pak en het gewenste comfort tijdens het rijden. Kleding van leer is minder goed bestand tegen rijden met lage temperaturen. Met een motorpak van textiel kun je jezelf ook warm houden. Rij je dus in de winter, dan kies je een ander pak dan in de zomer. Veel motorrijders hebben na verloop van tijd meerdere pakken. Zeker als ze tijdens diverse omstandigheden rijden, hebben ze motorkleding die past bij de omstandigheden.

Comfort van motorkleding

Goede kleding voor motorrijders laat de regen niet door, maar zorgt dat de stof wel ademt zodat je niet nat van het zweet wordt. Hierin zoek je bij motorkleding kopen altijd een compromis. Je wilt goede bescherming, maar ook veel comfort tijdens het rijden of, wanneer je recreatief rijdt, ook als je van de motor af bent. De stof bepaalt dit, maar ook de techniek van de kleding. Waar zitten de ritsen, hoe is het pak ontworpen. Dit maakt dat het passen van bijvoorbeeld een motorbroek, net als bij normale kleding kopen, erg belangrijk is. Weet je eenmaal wat jouw favoriete merk is? Of doe jij je aankoop bij een motorkleding webshop met een goed retourbeleid? Dan kun je ook online de juiste kleding voor de motor bestellen. Bekijk bijvoorbeeld kleding van Gore-Tex, een ademend materiaal dat waterdicht is.

Veiligheid

Leer is sterker dan textiel, maar door innovatie kan textiel ook veel veiligheid bieden. Dit geldt wel voor de betere merken. Je kunt van een goedkoop motorpak niet hetzelfde verwachten als van een duurder pak. Leer blijft echter wel een betere bescherming bieden, ook beter in schuiven en demping bij vallen. Wanneer je echt voor veiligheid gaat, kijk dan naast de stof ook naar de drukpunten en bescherming punten van de motorkleding

Een- of tweedelige motorkleding

Een eendelig pak biedt meer voordelen voor sportiviteit en voor bescherming en zal in gebruik op de motor soepeler zijn. Echter in gebruik buiten de motor, denk aan recreatief gebruik, is een tweedelig pak prettiger. Met een terrasje pakken trek je je jas even uit. Met naar de WC gaan heb je gewoon een broek aan, die je los kunt maken. Met een eendelig pak zou je je jezelf een stuk meer moet uitkleden! Wil je zo normaal mogelijk gekleed zijn op de motor? Dan kan kevlar motorkleding een uitkomst bieden. Dit lijkt op een normale broek bijvoorbeeld, het biedt echter betere bescherming. Kevlar is overigens niet zo veilig als leer. Voor recreatief rijden kies je een tweedelig pak en wil je meer comfort voor als je niet aan het rijden bent. Ook voor woon-werkverkeer met de motor biedt dit meer gemak. Wanneer dan wel een eendelig motorpak kiezen?

Sportief of recreatief rijden

Bij sportief rijden zal een eendelig pak die veel bescherming biedt een beter gemaakte keuze zijn. Hierbij maakt het aan- en uittrekken minder uit, aangezien je de motorkleding net als een coureur, echt voor de race aantrekt. Je let voor dit gebruik meer op veiligheid dan op comfort in het gebruik wanneer je van de motor af bent. Overtuigd? neem dan snel een kijkje bij RAD voor de beste topmerken tegen bodemprijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *