Voor het goed en veilig uitvoeren van je werk is werkkleding van groot belang. Veiligheid is één van de belangrijkste punten tijdens het werk. Daarnaast is comfort belangrijk. Je moet jezelf goed kunnen bewegen tijdens de handelingen die je moet uitvoeren. De juiste werkkleding aanschaffen brengt meer met zich mee dan je denkt. Lees daarom snel verder om antwoord te krijgen op de drie meest gestelde vragen over werkkleding.
-
Wat wordt verstaan onder werkkleding?
Werkkleding is een breed begrip. Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende soorten werkkleding. Zo heb je allereerst de werkkleding die dient als veiligheid. Voorbeelden hiervan zijn een overall of schort. Het tweede soort werkkleding legt de focus op onderscheid en representativiteit. Hierbij kun je denken aan een blouse voor personeel in een restaurant. Echter is er een aantal eigenschappen waar werkkleding aan moet voldoen, wil het werkkleding genoemd worden.
- De kleding moet veiligheid, gezondheid en kwaliteit waarborgen;
- De werkkleding moet risico’s voorkomen;
- De werkkleding moet voldoen aan de eisen met betrekking tot het uit te voeren werk;
- Voor elke werknemer afzonderlijk moet de werkkleding passend zijn;
- De ergonomische eisen moeten in de werkkleding terugkomen.
-
Waarom moet je werkkleding dragen?
Bij het uitvoeren van je werk met betrekking tot het openbaar vervoer, ben je wettelijk verplicht werkkleding te dragen. Ook bij de politie, marine en brandweer ben je verplicht de werkkleding te dragen. Deze banen brengen risico met zich mee waardoor het heel belangrijk is om werkkleding te dragen. Op een bouwplaats is het bijvoorbeeld ook verplicht bepaalde werkkleding te dragen. Hier is het van belang om schoenen met stalen neuzen te dragen. Maxguard werkschoenen voldoen aan de voorgeschreven veiligheidsvoorschriften. Een overall op de bouwplaats is niet direct verplicht, maar wel belangrijk. De Orcon werkkleding bevat ergonomische zakken, een goede pasvorm voor elke werknemer en zijn ook nog eens slijtvast.
-
Welke kosten komen kijken bij werkkleding?
Over het algemeen genomen, zijn de kosten voor werkkleding voor de werkgever. De meeste werkgevers voorzien het personeel van werkkleding, echter kan het ook zijn dat je zelf voor werkkleding moet zorgen. Zorgt de werkgever voor kleding, wordt dit gezien als loon van de werknemer. De kleding en schoenen mogen, mits de kleding op de werkplek gedragen wordt, alleen onbelast ter beschikking gesteld worden door de werkgever. Op Belastingdienst.nl vind je alle regels omtrent de kosten van werkkleding.